Archive for March, 2011

On the Sunday of the Commemoration of St. Gregory Palamas, when we celebrate the memory of Seven Holy Hieromartyrs in Cherson: Basil, Ephraim, Eugenius, Elpidus, Agathadorus, Aetherius, and Capito; Venerable Emilianus, at the monastery of St. Prohor Pchinski, a Holy Liturgy was served and the faithful partook in the Holy Gifts of Christ. (more…)

Thanks and glory to God, with little effort and with His mercy, we managed to return and reactivate the web site of the monastery www.stprohor.org.au. (more…)

On the Sunday of Orthodoxy, when we celebrate the memory of Saint Basil the Confessor, at the monastery of St. Prohor Pchinski, a Holy Liturgy was served and the faithful partook in the Holy Gifts of Christ. (more…)

И порано зборувавме за Литургијата и кажавме дека Литургијата
е, од една страна, реална животна средина, а друга страна, извор од кој ние се храниме со непропадлива храна. И заради тоа нас ни е потребно да живееме во таа атмосфера и да се храниме со таа храна. Затоа и Господ пред да биде распнат, пред да умре на Крстот, да воскресне и се вознесе, ни ја покажа и даде вистинската храна – Телото и Крвта Негова. Пред да се вознесе на небесата Тој им вети на своите апостоли дека ќе им го испрати Утешителот, Духот на Вистината, и Тој тоа го исполни на Педесетница со што и ја оформи Црквата, и затоа Црквата е нашето вистинско место во кое живееме и св Причест е нашата вистинска храна и пиење со кои се храниме и надвор од тоа нема  живот.

On the Forgiveness Sunday, when we celebrate the memory of Saint Zacharias Patriarch of Jerusalem; Saint Eustathius the Archbishop of Antioch; (Forgiveness), at the monastery of St. Prohor Pchinski, a holy Liturgy was served and the faithful partook in the holy Gifts of Christ. (more…)

Sидањето на надворешниот ѕид на манастирската црква продолжува и како што беше ветувањето дека имињата на сите донатори за камењата, ќе бидат запишани на внатрешната страна од манастирот, така и се направи. (more…)

Денес почнува постот, нека ни е благословен и лесен. Овој пост е посветен за подготовка и во чест и спомен на воскресението на нашиот Господ и Спасител Исус Христос. Христос воскресна од мртвите и со Неговата смрт ја уништи смртта, а со Него и сите нас, кои веруваме и одиме по Него, да наследиме воскресение и живот вечен. Оваа зададеност Бог му ја дал на човекот уште во рајот за што требал да исполни само една заповед да се воздржува, т.е. да пости. Ако постот му бил потребен на човекот во рајот за да дојде до целта тогаш уште повеќе во ова земја на оттугеност и боготстапништво.

Целта на овоземниот живот е преобразување на паднатиот човек во нас и воздигнување на обновениот и стекнувањето на благодатта на Светиот Дух. Тоа се постигнува со доброволно распнување на стариот и огревовен човек со врздржување и бдеење над своето срце и негово чистење и ослободување од старстите во него кои не заробуваат и не прават робови на ѓаволот и осуденици на смртта. (more…)

On the Meat Fare Sunday , when we celebrate the memory of Repose of Saint Cyril; Venerable Auxentius; at the monastery of St. Prohor Pchinski, a holy Liturgy was served and the faithful partook in the holy Gifts of Christ. (more…)

|