Archive for April, 2012

On the Thomas Sunday, when we celebrate the memory of Holy Martyr Eupsychius and the Venerable Martyr Vadim, at the monastery of St. Prohor Pchinski, a Holy Liturgy was served and the faithful partook in the Holy Gifts of Christ. (more…)

On Thursday night, 20.04.2012, in memory of the miracles of the life-giving spring of the Mother of God, at the monastery of St. Prohor Pchinski there was a feastful service, served together with the clergy of MOCDANZ and with the faithful, among which was also Mr Savo Sibinoski, the Macedonian General Consul – Melbourne.

After the service in procession they all headed towards the Monastery’s Mineral Spring  and Moleben of the Mother of God was served. The sounds of the faithful celebrating the Resurrection of Christ, and the miracles of the life-giving spring of the Mother of God, was like a miracle on its own under the open sky.

(more…)

Слегување на Благодатниот оган 2012

Што е тоа слегување на благодатниот оган?

За едни, тоа е нешто што може да го наруши спокојниот живот, па затоа треба да биде отфрлено како измислица. За други, тоа е најголемото чудо на земјата, кое неоспорно сведочи за вистинитоста на Православието. За православниот Христијанин, тоа не е просто чудо, туку потсетување, дека Он е со нас „од сега, па до крајот на вековите”, знак на Неговата милост кон сите луѓе кои живеат на земјата. Според преданијата на Ерусалимската Православна Црква, годината кога овој оган нема да слезе, ќе биде последната за човештвото.

Воскресението Христово (Пасха), пред кое настанува опишуваното чудо, е најголемиот настан за христијаните, кој укажува на триумфот на православната вера, го претставува знакот на победата над гревот и смртта и почетокот на светот, искупен и осветен од Господа Исуса Христа.

Празникот Пасха се празнува уште од апостолската Црква. На I Вселенски собор (325 г.) е востановено христијанската Пасха насекаде да се празнува во првата недела по пасхалната полномесечина, така што секогаш да се слави по јудејската Пасха. На IV Вселенски собор е определено да се прекратува постот и да почне празнувањето на Пасхата веднаш по полноќ. Во текот на 2000 години, православните христијани го дочекуваат својот главен празник во Храмот на Гробот Господов (Воскресение) во Ерусалим. Овде, во најголемата светост за христијаните, каде што настануваат подолу опишаните настани, се наоѓа Гробот, каде што бил погребан и воскресна Христос. Во неговата околина се наоѓаат многу свети места, каде Спасителот беше суден и казнет за нашите гревови. Таму се наоѓа и крстот на кој беше распнат. (more…)

Christ is Risen!

May we celebrate the Resurrection of Christ for many years to come.

Dear brothers and sisters, have you noticed how quickly our biggest holiday has aproached? We did not even notice when it passed. We were wandering if we can go through the «Trimeri»?  We were wandering when will the fast finish and the days seamed so distant. (more…)


On Saturday eve,14.04.2012/15.04.2012, the last day of the Great Lent, at the monastery  of St. Prohor Pchinski the resurrection of Christ was celebrated and the faithful received the Body and Blood of Christ. After the liturgy  everyone got together and marked the end of the Lent with the dinner of love.

(more…)

On Saturday,14.04.2012, the last day of the Great Lent, at the monastery  of St. Prohor Pchinski a holy Basil’s liturgy was served. The faithful received the Body and Blood of Christ.

(more…)

Good Friday

At the monastery of St. Prohor Pchinski the Royal Hours and Vespers were served on which Christ was taken down from the cross and the tomb of his physical burial was carried out.
Also, on Friday night the mourning (chanting burial hymns) of our Lord and Saviour Jesus Christ was served.

(more…)

On Great Thursday,12.04.2012, at the monastery of St. Prohor Pchinski in Donnybrook, vespers were served with the Liturgy in commemoration of the last Paschal supper of Christ with his disciples. Later there was reading of the 12 passion Gospels. Then the crucifixion (cross) was carried out and the faithful worshiped and praised the saviour.

(more…)

EASTER SCHEDULE OF THE SERVICES FOR HOLY WEEK 2012

9 APRIL 2012 – GREAT MONDAY:

8:00am: Matins

12:00 noon: Vespers and Presanctified Liturgy

10 April 2012– GREAT TUESDAY:

8:00am: Matins

12:00 noon: Vespers and Presanctified Liturgy

11 April 2012– GREAT WEDNESDAY:

8:00am: Matins

12:00 noon: Vespers and Presanctified Liturgy

12 April 2012– GREAT THURSDAY:

8:00am: Matins

12:00 noon: Vespers and DIVINE LITURGY of St. St.Basil the Great

7:00pm: Matins and the READING OF THE 12 GOSPELS

The Bringing out of the Holy Cross

13 April 2012– GREAT FRIDAY:

8:00am: Royal hours

12:00 noon: Vespers with the bringing out of the Shroud (Strict fast)

7:00pm: Matins – BURIEL OF THE SHROUD

14 April 2012– GREAT SATURDAY:

11:00am: Vespers and DIVINE LITURGY of St.Basil the Great

11:30pm: Paschal midnight service

15 April 2012  - 12:00 midnight: HOLY PASCHA- EASTER

PASCHAL MATINS AND DIVINE LITURGY

12:00 Vespers with multilingual reading the Holy Gospel

Christ is Risen! Indeed He is Risen!!!

РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА СТРАСНАТА НЕДЕЛА

 

09,10,11 АприлВелики Понеделник, Вторник и Среда

08:00 Утрена, часови

12:00 Божествена Литургија на Предосветените дарови.

12 АприлВелики Четврток.

08:00 Утрена

12:00 Литургија на свети Василиј Велики со Вечерна;

19:00 Читање на 12те Евангелија за Христовите страданија.

Изнесување на Крстот

13 АприлВелики Петок,

08:00 Царски часови

12:00 Велика вечерна со изнесување на Светата Плаштаница.

19:00 Утрена, Оплакување на Спасителот Господ Исус Христос.

14 АприлВелика Сабота

11:00 Света Василиева Литургија, со вечерна.

14/15 АприлВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВОВЕЛИГДЕН:

23:00 Пасхално повечерие со опход околу храмот и објава на Христово Воскресение, воскресна богослужба со Литургија на Св. Јован Златоуст.

12:00 Вечерна со Читање на Евангелијата на разни јазици

ХРИСТОС ВОСКРЕСНАНАВИСТИНА ВОСКРЕСНА!!!

« Previous |