Archive for October, 2014

On Thursday, 23.10.2014 we commemorate the patron of the Iconography studio (at the monastery of St Prohor Pchinski), the venerable St Theophilus of Strumica.
(more…)

On XIX Sunday after Pentecost, 19.10.2014, when we commemorate Holy and Glorious Apostle Thomas and New Martyr Macarious, at the monastery of St. Prohor Pchinski, a Holy Liturgy was served and the faithful partook in the Holy Gifts of Christ. (more…)

On 18.10.2014, when we commemorate Martyr Charitina of Amisus, Hieromartyr Dionisius, bishop of Alexandria, Venerable Eudocimus the Unknown, monk of Vatopedi, and Venerable Damian the Healer (1071), and Venerables Jeremiah (1070) and Matthew, the child of God, Monika, was christened and she became member of the Holy Orthodox Church. (more…)

On XVIII Sunday after Pentecost, 05.10.2014, when we commemorateVenerable Cyriacus the Hermit of Palestine; Martyrs Dada and Gabdelas; St. Teophanes the Merciful and St. Maria of Palestine, at the monastery of St. Prohor Pchinski, a Holy Liturgy was served and the faithful partook in the Holy Gifts of Christ. (more…)

1. Почитуван игумене Никодим, ќе сакате ли на читателите да им откриете нешто од вашата биографија? Каде сте роден, каде сте школуван? 

Ви благодарам за поканата и за укажаната можност да се запознаам и, на овој начин, да општам со вашите читатели. Секако дека не би ми пречело, со вас и со читателите, да ги споделам важните пунктови на мојот досегашен животен пат. Роден сум во Скопје, во семејство каде што се почитуваа традиционалните вредности и се негуваше здравиот патриотски дух. Основното, средното и високото образование го стекнав во истиот град. Во 2004 г. дипломирав Етнологија на Природно-математичкиот факултет, а подоцна, во 2009 г., и Теологија на Православниот богословски факултет.

Што се однесува, пак, на мојата духовна биографија, првите сериозни чекори ги направив во 2000 г., кога Бог ме удостои да ја запознаам монашката заедница што монахуваше во древниот манастир Свето Преображение Христово во с. Зрзе, Прилепско. Тогаш, во тој амбиент, Го доживеав Живиот Бог како Личност и Црквата како тајна на Богочовечката заедница.

(more…)

On XVII Sunday after Pentecost, 05.10.2014, when we commemorate the Assembly of all Macedonian Saints; Hieromartyr Phocas, Bishop of Sinope; Holy prophet Jonah; Holy Martyr Phocas the Gardener; Saint Cosmas of Zograf; St. Peter the Merciful, St. Jonah the priest, at the monastery of St. Prohor Pchinski, a Holy Liturgy was served and the faithful partook in the Holy Gifts of Christ.

(more…)

|