On Friday, the 28th of January, when we celebrate the memory Venerable Gabriel of Lesnovo and Prochorus of Pchinja, and Venerable Paul of Thebes, at the monastery of St. Prohor Pchinski, a Holy Liturgy was served and the faithful partook in the Holy Gifts of Christ.

The next day , on the feast of the Venerable Gabriel of Lesnovo and Prochorus of Pchinja, at the monastery of st Prohor Pchinski in Donybrook, His Eminence The Bishop Peter served a Divine Liturgy and the faithful partook in the Holy Gifts of Christ, and after there was a a lunch served for the faithful. After the lunch the Abbot Gavril took the Bishop to show him how things are improving at the monastery, such as the building of the monastery and all the other things.

Архиерејска Литургија за светите пустиножители Гаврил Лесновски и Прохор Пчински во манастирот на св. Прохор Пчински во Донибрук

Во Петокот, на 28-ми Јануари, кога се слави споменот на Преподобните Гаврил Лесновски и Прохор Пчински, и Преподобен Павле Тивејски , во манастирот на свети Прохор Пчински се отслужи Божествена Литургија на која верните се причестија со светите Христови дарови.

Утредента на празникот на преподобните Гаврил Лесновски и Прохор Пчински во манастирот на св.Прохор Пчински во Донибрук, Неговото Високо Преосвештенство Митрополитот Преспанско-Пелагониски и администратор Австралиско-Ново Зеландски г.Петар отслужи празнична Литургија на која верниот народ се причести со светите Божествени дарови, а потоа верниот народ беше послужен со трпеза на љубовта. По ручекот Неговото Високо Преосвештенство, игуменот Гаврил, го прошета по манастирот и му го покажа напредокот на грабата на манастирската црква и останатите работи во манастирот.