МОYA, или Македонска православна младина на Австралија

МОYA, или Македонска православна младина на Австралија, која е формирана од младинската група при црквата света Петка во Мил Парк – Мелбурн својата дејност продолжи да ја врши во манастирот под духовно раководство на о. Гаврил. Тие секој Четврток се собираат на синаксис во манастирот, а организираат и други активности. До сега во организација на МОYA остварени се повеќе успешни активности, а најзначајни сеследниве:

  • Годишниот семинар, кој веќе шеста година редовно се одржува во манастирот.
  • Активности за нашиот верски и национален празник Илинден.
  • Организирање на пресентација на македонскта култура во склоп на редовната Heretige програма на општината City of Whitlessea.
  • Организирање на зимни патувања на планина (скијање, санкање или едноставно уживање во белата убавина).
  • Кино вечери и драмски престави
  • Активности за финансиска помош на манастирот.
  • Посети ан музеи и галерии(изложби) и др.